Det går inte att sticka under stol med att internet är till stor hjälp för många privatpersoner såväl som för många företag. Idag går vi nästan ingenstans utan våra mobiltelefoner och majoriteten av dessa har direkt uppkoppling till internet. Idag använder vi internet till att söka jobb, jobba, studera på distans, shoppa kläder och elektronik, leta upp smaskiga recept eller sköta viktiga ärenden. Att använda sig av internet för att boka hotell är därför en självklarhet.

Det finns mängder av fantastiska hotell över hela världen och du kan troligtvis boka 90 % av alla genom ett enkelt knapptryck på din dator eller telefon. Här kan du dessutom jämföra hotell såväl som hotellpaket, restauranger och service, samt ta reda på vilka priser som gäller – allt under ett och samma tak. Att boka hotell via internet är således vardag. Ingen orkar ringa runt till olika platser för att kontrollera tillgänglighet eller kostnad, speciellt inte när man kan använda sig av hemsidor som gör allt jobb åt en.

Boka hotell online – så funkar det

Att boka ett hotellrum på nätet är busenkelt och även om du aldrig har gjort det tidigare så kommer det inte ta lång tid innan du fattar galoppen. Det bästa är alltid att använda sig av en jämförelsesida, för att på så sätt hitta de bästa erbjudandena. Reser du med ett flygbolag och har bokat en charterresa behöver du inte fundera något på boende. Detta inkluderas i resan och är klart när du anländer till destinationen. Väljer du däremot att boka hotell på egen hand eller t.ex. ska boka boende här i Sverige så är en jämförelsesajt perfekt. Här måste du dock vara uppmärksam så att du väljer en sida som har fokus på det land som du ska resa till. Vissa sidor är nischade och visar t.ex. bara hotell från Sverige, medan andra låter dig söka hotell över hela världen.

Så hur är det så man ska gå tillväga för att boka ett hotell på nätet? Det första du ska göra är således att jämföra och välja ut några hotell som du tycker är intressanta. Läs igenom beskrivningarna noga och kontrollera pris. Därefter behöver du se till att säkerställa att hotellet har ett rum ledigt under den tid och datum som du önskar. En sådan kalender brukar finnas tillgänglig på hotellets egen hemsida eller på jämförelsesidan. Nu är det dags att fylla i dina uppgifter och välja betalningsmetod (om flera alternativ finns tillgängliga), invänta din bokningsbekräftelse och bokningen är klar!

Billigaste hotellnatten

Många associerar orden ”billiga hotell” med dåliga hotell eller hotell med en lägre standard, men så behöver det inte alls vara. Majoriteten av alla som ska bo på hotell vill se till att man får ut så mycket av sina pengar som möjligt och då behöver man ha lite is i magen, istället för att boka första bästa alternativ. Det finns flera sätt som du kan gå tillväga om du vill säkerställa att du får ett så billigt (men bra) hotellrum som möjligt. Här nedan listar vi några alternativ.

  • Se till att resa under lågsäsong då priserna är lägre. Under skollov och högtider kan priset för en hotellnatt stiga med tusenlappar, speciellt om det är ett mycket populärt boende.
  • Använd dig av jämförelsesajter för att se vilken sida som erbjuder dig det bästa priset. Ibland kan de billigaste hotellrummen hittas på hotellets egen sida, så glöm inte bort att titta även där.
  • Använd dig av erbjudanden och rabattkoder som du kan hitta på nätet. Det är inte helt ovanligt att hotell skickar ut dessa i nyhetsbreven så se till att prenumerera.
  • Försök att utnyttja säsongerna och gå emot strömmen. Med det menar vi att du t.ex. besöker storstaden mitt i sommaren då de flesta vill befinna sig vid havet – och vice versa.

Läs igenom beskrivningarna noga

Oavsett om du ska boka ett hotell i Sverige eller om du ska åka utomlands så är det mycket viktigt att du läser beskrivningarna om hotellet såväl som service och de olika rummen. Allt för ofta så fokuserar man bara på de bilder som hotellet har valt att marknadsföra sig med och glömmer bort många andra viktiga detaljer. Ska du bo på hotell utomlands bör du vara extra noga med att kontrollera hur långt det är från hotellet till flygplatsen, men glöm inte bort vikten av en fungerande kommunaltrafik.

Även om hotell brukar vara ganska så noga med att lista alla fördelar med hotellet så är du som bokare inte alltid fokuserad nog för att läsa. Ta dig tid att gå igenom och se vad du kommer att få ut av dina pengar. Ett pris på en hotellnatt kan låta väldigt billigt och bra, men sen inser du kanske att varken frukost eller handdukar inkluderas i priset. Då kan det kännas som att det helt klart hade varit värt att välja hotellet som var 100 kronor dyrare.

Beskrivningar i all ära, men glöm absolut inte bort vikten av att läsa recensioner och omdömen från tidigare kunder. Det är här du kommer att få veta hur hotellet faktiskt uppfattas i verkligheten och inte bara den bild som de själva väljer att måla upp. Försök att hitta så många olika omdömessajter som möjligt, men bli inte allt för fokuserad på det negativa heller. Tänk på att det är ytterst få människor som lämnar omdöme när de har varit riktigt nöjda, till skillnad från hur många som lämnar omdöme när de är missnöjda.